Zie je die gleuven daar rechts in de muur? Is die muur wel ok? Wordt dat nog opgevuld?

Ja, dat wordt een heerlijke warme knuffelmuur. In die muur komen buizen waar warm water doorheen stroomt. Het water geeft de warmte af aan de muur, die deze op zijn beurt weer de kamer in straalt. Zoals je ziet lopen de gleuven door van de vloer tot het plafond. Je kunt dus echt de hele muur een knuffel geven.

Als je wel eens op wintersport bent geweest dan heeft u het vast wel eens ervaren. Je zit buiten op een terrasje wat te drinken. Op de thermometer zie je dat het in de schaduw 0° Celsius is, maar toch is het meer dan warm genoeg om je jas uit te doen en in je T-shirt te zitten in de zon. De lucht is 0° maar de stralingswarmte van de zon is ongeveer 32°.

Wandverwarming geeft voornamelijk deze stralingswarmte af. Het grote verwarmde oppervlak zorgt voor een aangename stralingswarmte en een gelijkmatige temperatuurverdeling. Doordat er een groot oppervlak wordt verwarmd, kan de termperatuur van het water omlaag.

Een traditionele cv-installatie pompt water van 80 (of oudere systemen zelfs 90) °C rond. Als het water terug komt in de ketel is het 60 °C. lagetemperatuursverwarming werkt met een aanvoertemperatuur van maar 25 tot 55 °C. Door die lage temperatuur werkt het verwarmingstoestel met een hoger rendement en is er minder elektriciteit (of in ons geval zonnewarmte) nodig.

Bij traditionele radiatoren, stijgt de warme lucht snel op naar het plafond. Er ontstaat dan meer luchstroming en dwarrelend stof. Bij lage temperatuurs wandverwarming heb je minder luchstroming. Mensen met allergieproblemen of astmatische aandoeningen zullen zich daardoor beduidend beter voelen. Ook de luchtvochtigheid is hoger dan bij verwarming via radiatoren.

Veel van de knuffelmuren in ons project worden afgewerkt met leem van Groene Bouwmaterialen.