Het fysiek bouwen van je toekomstige huis op een kleinere schaal is een goede oefening. Je maquette wordt niet te groot, maar ook niet priegelig klein. Herinner je je nog de stoeltjes en de tafel die je kon uitsnijden bij het eerste schaalmodelletje? Meubels maken wordt op deze schaal een stuk makkelijker. Als je op mens-ooghoogte voor je model gaat zitten krijg je een goede indruk van de afmetingen van de ruimtes. Zeker als er al wat meubels in staan. Zo waren wij blij verrast met de grootte van de hal en vooral de hoogte van de ruimtes (nu hangt ons plafond op 2,6 meter). Als je een beetje geduld hebt, is het nog leuk om te doen ook.

 

Deel je leven door 25 en echt: Alles wordt overzichtelijk!

Een op 25 is een makkelijke schaal om mee te rekenen. Een meter in het echt wordt dan 25 keer zo weinig: 1 / 25 = 0,04 meter. Nou is het best lastig om alles door 25 te delen, maar je kunt ook simpelweg alles met vier vermenigvuldigen. Zo kun je van meters ineens naar centimeters springen. Een meter in het echt wordt dan 1 4 = 4 centimeter.

Ingrediënten voor een behapbare leefomgeving 

Er zijn een aantal zaken die je echt nodig hebt bij het bouwen van een schaalmodel:

 • foamboard 5 mm – voor buitenmuren, vloeren en het dak
 • foamboard 3 mm – voor binnenmuren en eventueel meubels
 • SUPER scherm mes – exacto mesje / chirurgen scalpel / afbreek mesjes
 • lineaal – liefst een stalen
 • snij-matje
 • scherp potlood / vulpotlood
 • stuk of 40 van die kleine dunne spijkertjes / houtlijm
 • vaste hand / 1 glaasje wijn
 • rustig muziekje
 • geduld
 • en eventueel oppas voor een heel weekend

Het is van groot belang dat je een super scherp mes gebruikt, anders maak je tijdens het snijden kartelige randen in het foamboard. Met een scherp mes hoef je ook minder snedes te maken om een stuk foam uit te snijden. Vanwege de lengte van de muren is een A3 formaat snijmat erg fijn om te hebben, maar met een kleiner matje lukt het ook. Hoeveel foamboard je nodig hebt moet je aan de hand van je eigen woningontwerp even uitrekenen. Voor ons huisje met twee verdiepingen is er in ieder geval een grote plaat ( 1 m x 1,4 m) van 5 mm doorheen gegaan. Van de 3 mm heb je veel minder nodig. Een plaat van 70 cm bij 1 m is misschien al genoeg.

 

Zelf bouwen is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers printen…

 • kleurenprinter met papier
 • rekenmachine (als je moeite hebt met vermenigvuldigen met 4 😉
 • spuitlijm

Eerst de fundering?

Kim kan een paar plattegronden uitprinten van de verdiepingen van je huis. Die zijn al op schaal. Je hoeft daarop alleen maar de binnenmaten op te meten om je vloeren te kunnen maken. Er zit ook een doorsnede bij waarop de verdiepingshoogtes en een eventuele dakspant duidelijk staan aangegeven. Aan de hand daarvan kun je ook de muren en gevels maken. Omdat ons ontwerp al vrij ver is uitgekristalliseerd (en we niet heel veel meer wilden gaan experimenteren met de invulling), hebben we ervoor gekozen om te bouwen in verdiepingen. We hebben geen complete gevels en zijmuren gesneden, maar dat per verdieping gedaan. Let goed op bij het snijden van je gevels en zijwanden of je wel of niet die 5 mm foamboard erbij of eraf moet halen :-).

We hebben per verdieping een zijwand weg gelaten zodat je een soort poppenhuis krijgt waar je makkelijk in kunt kijken.

We hebben er ook voor gekozen om (in plaats van spijkertjes) de wanden en vloeren direct aan elkaar vast te lijmen. Op aanraden van Wouter gebruiken we hier gewone houtlijm voor (onze is van de Hema). In het begin gebruikten we extra versteviging L vormpjes voor in de hoeken, maar achteraf had dat niet gehoeven. De houtlijmverbinding is behoorlijk sterk als deze is uitgehard.

Last van een metamorfose-tic? 

Het is super leuk om je casco maquette alvast te gaan aankleden. Het lukt iedereen wel om een gietvloer / houten vloer uit te printen. Je kunt deze het makkelijkst op het foamboard aanbrengen met spuitlijm. Als spuitcabine kun je een lege kartonnen doos gebruiken. Die zet je dan op je balkon, in de tuin of in de douche. Leg je papiertje er ondersteboven in en spuit de achterkant ruim in met spuitlijm. Bij het opplakken moet je wel heeeel goed opletten dat je het ‘in een keer’ op de goede plek bevestigt. Je kunt het nog wel een keer loshalen als er nog maar een klein stukje vast zit, maar het plakt ERG goed. Heb je over een maand een heel ander idee over de vloer, dan switch je dmv een printje zo over naar een gietvloer… of toch een behangetje… of nee, liever leemstuc….

Jan des Bouvries, hallo, daar zijn weer, move over!

Als de vloeren en eventueel de muren gelukt zijn, kun je ook proberen je keuken en een paar meubels (misschien heb je die nu al in huis) op schaal na te maken. Misschien kun je afbeeldingen van je meubels terug vinden op een website. Die kun je dan goed als basis gebruiken voor je model. Hier kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt ze alleen van papier maken, of een model maken uit laagjes foamboard dat je later afwerkt met papier. Voor het lijmen hiervan werkt houtlijm het makkelijkst. Spuitlijm is makkelijk voor grotere oppervlakken. Als je geluk hebt, kun je gebruik maken van de piepschuim-snij-machine in het atelier van Kim en Vincent. Dan heb je al snel een basis blok voor bijvoorbeeld je keuken, dat je vervolgens af kunt plakken met je geprinte frontjes, fornuis etc.

 

Hoe weet je of je straks wel echt in je bed past?

Het is ook super leuk om je hele gezin ’tegen de muur te zetten’ en op de gevoelige plaat vast te leggen. Van tevoren moet je iedereen natuurlijk nog even nameten zodat je ze in de computer goed ‘op schaal’ kunt zetten. Nu kun je ze uitprinten, op een stukje foamboard plakken en uitsnijden. Je kunt ze nu op een dun kartonnen voetstukje zetten, niet te dik, anders worden ze weer te lang. En als je het helemaal af wilt maken, beplak je dat voetstukje eerst nog even met een stukje van je ‘vloer print’, zodat het mooi wegvalt als de mensjes in je huis staan. Voor de tuin zou je dan een extra setje mensjes kunnen maken met gras voetstukjes, maar misschien gaat dat te ver.

Heel veel plezier met deze voorpret.