We hadden het er laatst al over ‘BWWB’ is niet echt een swingende naam. Toevallig kwam ik zaterdag – fietsend in Amsterdam – een fraaie evenknie tegen: de BVEW. Deze letters staan voor de  Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen. Hé … dat klinkt  bekend in de oren …

Nou was die naam niet direct wat mijn aandacht trok, wel het kunstwerk aan de kopse gevel van hun eerste bouwproject. In een zijstraatje aan de Mauritskade zijn eind 19e eeuw de ‘Dubbeltjespanden’ gebouwd. Eén van de eerste sociale woningbouw projecten in Nederland. Gefaseerd (vanwege financiële perikelen) zijn hier 26 panden (56 arbeiderswoningen) gebouwd. Het idee was dat de bewoners met een contributie van een dubbeltje per week na 20 jaar eigenaar zouden worden …

Na afronding van een renovatie en ter gelegenheid van haar 145-jarig bestaan heeft de vereniging op een kopse gevel een huizenhoge gemetselde letterbak aangebracht. De letterbak verwijst naar de krant die de BVEW destijds uitbracht om leden te werven. De ‘bak’ is gevuld met aluminium silhouetten die de geschiedenis schetsen van dit stukje Amsterdam. Silhouetten gebaseerd op verhalen van vroegere en huidige bewoners en hun gewoonten. En met open vakken wachtend op de verhalen uit de toekomst.

Wij weten inmiddels dat we voor een dubbeltje echt niet op de eerste rij kunnen zitten (wees gerust: dat is daar uiteindelijk ook niet gelukt). Maar die BVEW is inmiddels flink op leeftijd, een mooi perspectief voor de BWWB? En .. we hebben binnen het BWWB een prachtige verzameling mensen bij elkaar. Vormt die letterbak niet een mooie inspiratie om in ons project – in welke vorm dan ook – onze verscheidenheid in dromen, inspiratie of bijvoorbeeld onze roots te presenteren?

Geschreven door Jaap Sonnevijlle.

Wie meer wil weten over de Dubbeltjespanden en het kunstwerk: www.dubbeltjespanden.nl

jaap 3 Jaap1 jaap2

1 thought on ““Het begon met een dubbeltje …”

  1. Jet says:

    Wat een leuk artikel! En die kopgevel is wel heel erg gaaf!

Comments are closed.