Het klinkt geweldig: samen bouwen aan je droomhuis. Maar bouwen middels collectief particulier opdrachtgeverschap vergt goede samenwerkingskwaliteiten en vooral doorzettingsvermogen. Binnen BWWB hebben wij binnen de gezamenlijke ontwikkeling van de 23 toekomstige woningen, gekozen voor een groen en sociaal fundament. Als – inmiddels – ervaringsdeskundigen willen wij de buitenwereld onze succes- en faalfactoren niet onthouden.

DO’s!

 • Zorg voor goede begeleiding. Als je aan de vooravond staat van een belangrijk besluit, huur dan een goede en objectieve coach in. Die kan de groep begeleiden in de besluitvorming, het luisteren naar elkaar en het uitspreken naar elkaar van moeilijke boodschappen.
 • Laat kwesties af en toe even bezinken. Neem besluiten niet te snel, ook al wil je dat soms graag. Een extra vergadering plannen kan soms helpen om het proces te versnellen.
 • Vier je successen en vier de seizoenen. Zorg dat je naast serieuze vergaderingen ook tijd maakt om leuke dingen te doen met elkaar. Zo organiseren wij vier keer per jaar een seizoensviering. Een fijn moment even informeel met elkaar te spreken en elkaar ook op andere vlakken beter te leren kennen.
 • Teamwork makes de dreamwork. Bureaucratische en democratische processen klinken natuurlijk afschrikwekkend in de oren, maar realiseer je dat je binnen een CPO juist samen sterk staat. Focus je dus op elkaar en op je droom.
 • Zorg dat iedereen zich gehoord voelt. Door sociocratische besluitvorming creëer je een breed draagvlak en voelen ook mensen met een afwijkende mening of mensen die zich meer op de achtergrond gedragen, zich gehoord en betrokken.
 • Hou voor ogen dat je samenwerkt met je toekomstige buren. Zorg dus dat je situaties goed uitspreekt zodat er geen ‘Rijdende Rechter-taferelen’ ontstaan.
 • Ontwikkel een realistische basiswoning. Bepaal voor de aanbesteding gezamenlijk waar de basiswoning minimaal aan moet voldoen. Zo weet je bij de onderhandelingen welke onderdelen eventueel wel of niet kan wegbezuinigen.

DONT’s

 • Niet opgeven als het moeilijk wordt. Als collectief een bouwproject ontwikkelen en realiseren is nu eenmaal niet makkelijk. Maar als je het echt wilt, dan komt het er echt.
 • Denk niet alleen aan je eigen droomhuis. Wees niet te individualistisch. Als je het liefst je eigen extreme idee wilt realiseren, dan is collectief bouwen wellicht niks voor jou.
 • If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen. Soms zijn discussies zeer verhit en heftig. Ga die niet uit de weg, want uiteindelijk maakt dat het project alleen maar sterker.
 • Maak je basiswoning niet te eenvoudig en goedkoop, want voor collectieve toevoegingen via meerwerk betaal je altijd meer.