De gezichten van BWWB #1

In het najaar van 2017 worden de 23 nieuwe huizen van BWWB opgeleverd en kan de grote afbouw en verhuizing gaan beginnen. Maar wie zijn die 72 nieuwe bewoners (42 volwassenen en 30 kinderen) nu eigenlijk? Tot aan de oplevering maak je wekelijks kennis met één van hen. Deze week:

Naam: Jantien, verhuist samen met Gerard en hun kinderen Edwer (10), Rigt (8), Liewer (5) en Casijn (1).

Kavel: 22

  • Hoe ben je bij het project gekomen?

“We hebben lang geleden met Wouter Gresnigt (een van de initiatiefnemers) gesproken die vertelde over zijn droom om een ecologisch bouwproject te beginnen. Begin 2012 hebben we ons aangesloten. In het begin was het heel veel zoeken, dromen en ideeën droppen en duurde het lang voordat het concreet werd. Eind 2012/begin 2013 kregen we de vraag vanuit de gemeente om eens met gerichtere plannen te komen. Dat zorgde voor een omslag, waarna ik steeds meer vertrouwen kreeg in het daadwerkelijk realiseren. Dat had ook te maken met de selectie van mensen die echt de schouders eronder wilden zetten en de mensen die er uiteindelijk toch van afzagen. Sinds die tijd zijn er diverse collega’s van mij verhuist naar een nieuwbouwwoning, terwijl wij er al veel langer mee bezig zijn. Nu kan ik eindelijk gaan aftellen en komt het moment van trots ook steeds dichterbij. We zijn nu echt heel bewust alle ‘laatste’ momenten aan het beleven in ons huidige huis waardoor ik besef dat het echt gaat gebeuren.”

 

 

  • Waar heb je je het meest over verbaasd?

“Hoe mensen die allemaal voor hetzelfde plan gekozen hebben, dit toch allemaal vanuit een andere hoek bekijken. Het is maar net hoe je feitelijkheden weet te interpreteren. En daar sta ik nog wel eens van te kijken.”

  • Hoe zie je je toekomst hier? Waar kijk je naar uit?

“Ik kijk uit naar het campingleven. Iedereen komt samen in die gezamenlijke tuin als ze dat willen, maar als je daar geen behoefte aan hebt, dan blijf je lekker op je eigen platje. We worden toch een soort van mini-dorpje.”

 

 

  • Waar heb je heel hard om moeten lachen?

“Dat de notaris zich verbaasde over het feit dat wij als buren elkaar allemaal kennen…. Ze hadden totaal niet door dat we hier samen al jaren mee bezig waren. En ik moet ook lachen om de aannemer, die lijkt echt op Dan Karaty. (jurylid bij So you think you can dance.)”

  • Hoe groen ben jij?

“Ik geef mezelf een 8. We eten vegetarisch, we kopen biologisch in (onder andere via havertotgort.nl), doen aan afvalscheiding en we richten ons huis ook heel ecologisch en bewust in, met name qua interieurmaterialen. Al vind ik het ook lastig, omdat het bij het afwerken van het huis soms extra energie en tijd vraagt om iets ook echt ecologisch te doen.”

  • Wat wordt de belangrijkste plek in je nieuwe huis?

“De keuken die aan de achterkant van het huis ligt, omdat het de plek is die centraal ligt in het huis. Vanuit daar kan je overal naartoe in het huis.”

  • Tips voor mensen die ook een CPO willen beginnen?

“Je droom voor ogen houden, maar ook realistisch blijven.”

Foto credit: Irma Bulkens Fotografie