Groen is hot! Na heel wat jaren is het geitenwollensokkenimago van ecologisch-, groen- en duurzaam-denken eindelijk aan het verdwijnen. Steeds meer mensen hebben in de gaten dat we vandaag de keuzes maken voor de toekomst. De leden van BWWB onderschrijven deze bewuste en toekomstgerichte visie op het gebied van klimaat en milieu.
Daarom worden onze huizen zoveel mogelijk gebouwd met ecologische en duurzame materialen en zijn de huizen zo ontworpen dat ze bijna zelfvoorzienend zijn en voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. Dat klinkt duur, complex en ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Het heeft allemaal te maken met keuzes die je kunt maken. Denk maar eens aan de volgende onderdelen met :

  • Groendaken. Naast dat het er heel mooi uitziet, heeft het een hoop voordelen. Zo absorberen ze onder andere het regenwater, zorgen ze voor schone lucht, verlagen groendaken de omgevingstemperatuur en verhogen ze het rendement van zonnepanelen op het dak. En zo zijn er nog tal van voordelen.
  • Zonnepanelen en zonnecollectoren. Waarom stroom halen uit vervuilende bronnen en/of fossiele brandstoffen terwijl je het heft in eigen hand kan nemen? Zelf je eigen stroom opwekken en water verwarmen bespaart een enorme uitstoot. En als dat nog niet genoeg reden is om het te doen, denk dan eens aan je portemonnee, want het scheelt een hoop op je energierekening.
  • Warmteterugwinning. Het klinkt heel logisch, dus waarom niet. De warmte in je huis en van je warme douchewater gebruiken om water en lucht weer opnieuw op te warmen. Met een warmteterugwininstallatie kan het.
  • Hot-fill waterleiding. Wanneer je je wasmachine en vaatwasser aansluit op een zogenaamde hot-fill waterleiding dan komt het door de zonnecollectoren opgewarmde water direct in het apparaat terecht. Het heeft als voordeel dat het energie bespaart en het apparaat sneller klaar is.
  • Driedubbel glas. Het is misschien iets duurder in de aanschaf, maar door de hoge isolatiewaarde van dit glas bespaar je enorm veel in je stookkosten.
  • Dikke muren. In zuidelijke landen passen ze dit principe al heel lang toe om de warmte in de zomer vooral buiten te houden en de koelte dus binnen. Maar andersom werkt het natuurlijk ook.
  • Maak een gezamenlijke WADI. WADI staat voor Water Drainage en Infiltratie. Dit is een combinatie van een bovengrondse infiltratiekom met een ondergrondse infiltratievoorziening die ervoor zorgt dat het regenwater op een goede manier wordt afgevoerd en het riool ontlast. Het kost wel wat ruimte in je (gezamenlijke) tuin, maar het scheelt veel problemen tijdens regenachtige periodes.
  • Probeer bij de bouw zoveel mogelijk ecologische, lokale en duurzame materialen te gebruiken. Koop bijvoorbeeld in via Groene bouwmaterialen of haal daar bruikbare informatie vandaan. Je staat er misschien niet bij stil, maar ook voor zeer vervuilende materialen als purschuim bestaan ecologisch alternatieven. Prikkel je aannemer wel om van dit soort alternatieven gebruik te maken.
  • Recycle materialen uit gebouwen die gesloopt worden. Voor de inrichting van onze gemeenschappelijke ruimte maken we grotendeels gebruik van spullen die we uit de gesloopte gebouwen hebben gehaald die tot twee jaar geleden op ons bouwkavel stonden.
  • Denk na over je waterhuishouding en hoe je dat gezamenlijk organiseert. Denk innoverend en overweeg een helofytenfilter. Daarmee zuiver je gezamenlijk het afvalwater en hergebruik je dit bij het doorspoelen van de toiletten.