Deep Democracy avond

Posted on

Tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering van BWWB werd het jaar op een bijzondere manier afgesloten. Onder begeleiding van René Albers hebben de leden via de methode Deep Democracy hun gedachten over de vereniging uitgewisseld. René gebruikt in deze methode de metafoor van de ijsberg voor het samenwerkingsproces van een groep mensen. Net als bij een ijsberg ligt ook in de samenwerking negentig procent onder water: dat zijn bijvoorbeeld onuitgesproken gedachtes, gevoelens en zorgen in de groep. Het doel van Deep Democracy is om een deel dat onder water ligt, naar boven te krijgen: om bewust te worden van het onbewuste. Vooral van belang hierbij is dat de standpunten van de minderheid gehoord worden.

In de Algemene Ledenvergadering ging dat als volgt. De aanwezige leden stonden in een kring. René gaf een onderwerp aan dat centraal zou staan in het gesprek. Hij vroeg de leden zich uit te spreken over dat onderwerp en zijn gedachten daarover in de samenwerking te delen. René vroeg daarnaast om achter de spreker te staan wanneer je het met hem of haar eens was, zodat duidelijk zichtbaar was dat iemand niet alleen staat in zijn opvattingen. Op die manier heeft er aan het eind van het jaar een actief en levendig gesprek plaatsgevonden – een gesprek dat in het nieuwe jaar voortgezet kan worden.

Got Something To Say?

Your email address will not be published. Required fields are marked *